Niet alleen in de stadions gaat het de laatste tijd mis met rellen en opstootjes, ook langs de amateurvoetbalvelden lijkt publiek opvallend korte lontjes te hebben.
Een incident met een doodsbedreiging van afgelopen zaterdag bij de Arnhemse voetbalclub ESA staat niet op zichzelf, zeggen scheidsrechters. Op weg naar de kleedkamers hoorde scheidsrechter Andre Willems zaterdag iemand ‘Ik schiet je kapot’ naar hem roepen. Hij voelde zich naar eigen zeggen niet meer vrij in zijn hoofd en besloot de amateurwedstrijd tussen ESA en VV Dieren in de rust te staken.
De regionale scheidsrechtersverenigingen zien dit seizoen meer voorbeelden van explosief gedrag. Ruim een maand geleden moest arbiter Henk Peters na het treffen tussen SC Veluwezoom en SC Westervoort onder begeleiding van bestuursleden naar zijn auto worden gebracht toen de gemoederen hoog opliepen bij het Velpse thuispubliek.
Grote zorgen
,,Dit is iets waar ik me al langer grote zorgen over maak”, zegt Eric Huisman, voorzitter van de Scheidsrechtersvereniging Arnhem en Omstreken. ,,In het betaalde voetbal, en ik merk het ook op de amateurvelden, zie je dat van alles en nog wat gebeurt. Het is iets dat nu de kop opsteekt, maar al jaren sluimert. Er is sprake van agressie en weinig respect richting scheidsrechters en beslissingen. In het veld kun je daar nog wel wat aan doen met enig gezag, hoop je. Maar qua randzaken, publiek en alles eromheen, zie je zeker een verharding met gedoe en verwensingen.”
Huisman ontwaart een ‘afspiegeling van een maatschappelijk probleem’. Ook in bijvoorbeeld het verkeer merkt hij dat mensen sneller fel reageren. Collega’s in de regio’s van Doetinchem en Nijmegen, die sinds dit seizoen kortere lontjes bespeuren, vermoeden dat ook de eerdere coronalockdowns een rol spelen. ,,Iedereen heeft opgesloten gezeten en nu kun je weer een voetbalwedstrijd kijken”, zegt voorzitter Frank Sanders van de Scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken.
,,Bij de standaardelftallen gaat het toch om de punten en je mag ook weer alcohol drinken in de kantine. Zo kun je denk ik een tiental dingetjes opnoemen waar het gedrag naar te herleiden is. Het is ook niet één groepering, zoals de jeugd van 18 tot 25. Pas floot ik ergens in de regio en dan zegt een man van 60 gewoon: mongool. Dan denk ik: huh? En dan begin ik te lachen.”
Maar bij de naarstige zoektocht naar nieuwe arbiters, waar zijn vereniging nu een campagne voor is gestart, helpen dat soort incidenten zeker niet, weet Sanders. ,,Je merkt dat het ledenbestand ouder wordt en er is weinig nieuwe aanwas”, vult Geo van Tintelen aan, voorzitter van de scheidsrechtersvereniging voor Nijmegen en omgeving. ,,Ik begeleid ook weleens jonge jongens. Als zij een eerste keer fluiten, en een ouder langs de kant heeft opmerkingen op jouw doen, is dat geen bevordering door te blijven gaan.”
‘Laten we de mooie sport in ere houden’
Respecteer elkaar en ‘laten we de mooie sport die we beoefenen in ere houden’, luidt daarom zijn dringende advies. Ook doet hij met de anderen een groot beroep op de voetbalclubs, die de eigen achterban volgens hen onder meer duidelijk moeten maken dat je afblijft van vrijwilligers én een scheidsrechter van aankomst tot vertrek goed moeten begeleiden.
Sanders: ,,Ik ben hier misschien een einzelgänger in, maar gebeurt er nou vier of vijf keer wat, dan moet voetbalbond KNVB die club bellen en zeggen: ‘Luister eens, we halen je voor veertien dagen uit de competitie. We maken eerst even een plan van aanpak over hoe we dit gaan oplossen.’ Maar veelal gaat het gewoon prima, hè.”
Jo Oppers van de scheidsrechtersvereniging voor de regio van Boxmeer en Cuijk denkt ook dat de problematiek meer speelt in de steden dan in de dorpen. In zijn eigen gebied krijgt hij naar eigen zeggen in ieder geval geen signalen van meer opgefokt gedrag. ,,Maar ik wil het probleem zeker niet kleiner maken. Het is groot genoeg om het bespreekbaar maken, waar dan ook.”
Voorzitter Huisman wil het binnenkort met zijn leden hebben over de bedreiging van afgelopen zaterdag op het terrein van ESA. ,,Ik hoor al stemmen opgaan om misschien maar een week of twee weken niet meer te fluiten. Ik heb niet het idee dat alles dan over is, maar dan zien elftallen wel van: verrek, we hebben zo iemand nodig, en die dreigen ze nu kapot te schieten. Dat gaat niet.”
Bron: AD.nl